Mesék » Macskaajtó

Macskaajtó

Új történetünk Römi, a zsemleszínű, szelíd eb köré szövődik. Römi szerelembe esik, és emiatt izgalmas kalandokba keveredik. Barátságot köt egy kóbor kutya falkával, sőt, még a menhelyre is önként bevonul, csak hogy rábukkanjon titokzatos módon eltűnt szíve hölgyére.

Römi

thumb
A sorház, ahol én és a gazdám, Edgár lakunk, a fővárosnak egy eldugott, keskeny utcájában, a Hóvirág utcában áll. Itt kevesebb az autó és a kormos füstöt eregető, nyikorogva fékező busz, mint a közeli, széles úton, ahol emiatt nem is szeretek sétálni.

Éjszakai vonatok

thumb
Koromsötét van már odakinn, amikor megfordul a kulcs a bejárati ajtóban. Izgatottan szaladgálok fel-alá az előszobában, és szemrehányó vakkantással köszöntöm a gazdát, amikor végre belép.

Macskaajtó

thumb
Amíg a csillagos ég alatt hazafelé bandukolunk a Hóvirág utca fakószürke járdáján, a gazda egyfolytában engem szapul.

Macskabajsza hajsza

thumb
Összeszedem a bátorságomat. Egyszerű lapos kúszás, és már kinn is vagyok. A macskaajtó pozdorja lapja szinte hangtalanul billen. Csak semmi pánik, Edgár nem veszi észre! És mi van, ha mégis észreveszi? Biztosan nem kerget el a háztól.

Defekt

thumb
Fehér fogak villannak a közeli csipkebogyó bokor mellett, és egy ismeretlen kutya ugrik elém. A telihold megvilágítja vörhenyes bundáját.

A banda

thumb
A kiserdő nem is annyira félelmetes, mint amilyennek elképzeltem. Micsoda érzés! Römi az éjszaka kellős közepén egy vadidegen kóbor kutyával a tiltott területen, a Szabad Erdőben sétál…

Plexi, a pletykafészek

thumb
A kiserdei kalandot verekedés nélkül megúsztam, és szerencsére a macskaajtó befelé is jól működik. De jó! Újra biztonságban, újra otthon. Edgár ugyanúgy horkol, mint amikor kiosontam.

Újra a Szabad Erdőben

thumb
Szívem szerint már délelőtt elrohannék a kiserdei lomvárosba, de nem lehet, mert kedd van, és ilyenkor Erzsike egész nap nálunk dolgozik. Takarít és vasal. De ami sokkal rosszabb, árulkodik is!

Sanka nyomában

thumb
Amikor elbúcsúztam a bandától a Szabad Erdőben, megígértem Zoárdnak, hogy megpróbálok kideríteni valamit Sankáról, és ha sikerül, újra találkozunk.

Éjszakai látogató

thumb
Úgy megy már az éjszakai szökés, mint a karikacsapás! Hazatérve beosonok szépen a billenős ajtón, és óvatosan visszakúszom a szőnyegemre. De mi történik itt?! Te jó ég! Edgár jellegzetes papucscsoszogásának hangját hallom.

Sanka-les

thumb
Úgy lett, ahogy Pempőnek mondtam. A gazda már éjfél előtt úgy horkol, mint a bunda. Hiába, no, ő sem lesz már fiatalabb, nem bírja az éjszakázást.

Kelepcében

thumb
Ma reggel az első rigófüttyre kipattan a szemem. Már egészen biztosan tudom, hogy mit kell tennem. Csak szegény Edgárt sajnálom.

Dugó

thumb
A szőke fiatalember hosszasan babrál a tetőtéri lakás kulcsaival. Félek, és ezt még titkolni sem tudom. Úgy szűkölök, mint egy pár napos kölyökkutya, de nem tudom magam visszafogni.

Újra szökésben

thumb
Zoli egész délután egyedül most nyit be hozzánk. Fejét vakargatva komoly tekintettel körbenéz, s miután megállapította, hogy nem faltuk fel egymást, és még a szoba is épen maradt, hátat fordít. Hirtelen megtorpan, és visszanéz ránk.

Úton a menhelyre

thumb
Szinte látom magam előtt, ahogy Zoli kétségbeesetten körülnéz, és rájön, hogy mégis megszöktem. Pedig milyen gondosan kiplakátozta a környéket. Szegény Dugó! Biztosan őt szapulja, hogy miért nem vigyázott rám jobban. Micsoda kalamajka lesz ebből…

A menhelyen

thumb
A portás felemelkedik a székéből, hogy végigmérjen. A fülke parányi, és mintha minden megmozdulna benne, amikor feláll. Kész csoda, hogy a magas polcról nem esett a fejére a zsebrádió.

A kutyasoron

thumb
Tomi lehajol, és átfogja a nyakamat. Biztosan észrevette, hogy mennyire izgatott vagyok. A szívem a torkomban ver.

Rossz hírek

thumb
A saját gyomrom hangos korgására ébredek. Álmosan beleszagolok a levegőbe. Hol vannak az orromat ingerlő, finom reggeli illatok? Csak kutyák erős kipárolgását érzem. Ébredj, Römi! Hiszen ez a menhely! Éhes vagyok! Bárcsak itt lenne a tulipános tálam!

Babi története

thumb
Abban az alomban én voltam a legkisebb, ezért neveztek el így. A gazda kislánya külön adott enni nekem, mert a többiek mindent felfaltak, mire a tányérhoz furakodtam. Mókás volt a testvérkéimmel hancúrozni a parasztház udvarán, és nagyon szerettem szunyókálni is a frissen illatozó szénakazal tövében. Sajnos azonban, nem maradhattunk túl sokáig együtt.

Az elvadultak

thumb
Csendben ülünk a ketrecben, csak Ubul csettint néha a nyelvével, ahogy a vacsora hűlt helyét nyalogatja a fényes tányér oldalán. Úgy puszilgatja, mintha a menyasszonya volna. Azon gondolkodom, hogy mit mondhatnék Babinak.
1 | 2