Mesék » Macskaajtó » (9.) Sanka nyomában

Sanka nyomában

Amikor elbúcsúztam a bandától a Szabad Erdőben, megígértem Zoárdnak, hogy megpróbálok kideríteni valamit Sankáról, és ha sikerül, újra találkozunk.

Nagyon izgatott vagyok! Még sosem voltam nyomozókutya! Meg sem kottyan a kora reggeli ébredés, pedig alig aludtam valamit, inkább csak félálomban pihentem. Gyerünk, Edgár! Induljunk már sétálni!

- Le ne döntsd a lábamról, hé! Mi a fene ütött beléd, hogy rám ugrasz? Ennyire várod már a sétát? - kérdezi nevetgélve, miközben mellső mancsaimat a kezébe szorítja.

Elindulunk, Edgár egyenesen a vasúti töltéshez vezet. Vagy inkább én őt... Szerencsére Plexi ma is itt lebzsel, alig várja, hogy valakivel beszélgethessen. Odafutok mellé. Örömmel üdvözöljük egymást.

- Plexi, te minden hírt ismersz!

Úgy látszik, ez a hízelgés beválik. A törpe snauzer kihúzza magát, és az állát büszkén felveti.

- Ne essünk túlzásba! Majdnem mindent... Így pontos - válaszolja.
- Mondd csak, mit tudsz erről a Sankáról? Hol lakik?

Plexi gyanakodva néz rám. Jobb lesz, ha kitalálok valamit, mert bizonyára tudni akarja majd, hogy miért érdekel engem ez a Sanka gyerek.

- Tudod, állandóan az jár a fejemben, amit tegnap arról a kutyalányról mondtál. Ha vele megcsinálta, bármikor megteheti velem vagy veled is. Én azt mondom, állítsuk meg, amíg nem késő!

Plexi izgatottan csóválja a farkát. Látszik, mennyire örül, hogy egy nagyszabású kaland részese lehet. Azonnal félreteszi az óvatosságát, és készségesen mesélni kezd.

- Nem lakik messze innen! A Rebarbara utcában van egy ház, tudod, olyan régimódi, ahol több lakás sorakozik egymás mellett, az udvar meg közös. Az ilyen otthonok kamrájában nincs sok kolbász, ezt elhiheted nekem!

Azt hiszem, tudom, hogy melyik házról beszél. Ha Edgárral arra sétálunk, a kidőlt-bedőlt kerítésen keresztül mindig benézek az udvarra, az ott játszadozó gyerekekre. Nyáron fél pucéron szaladgálnak a ház közös kertjének töredezett betonjárdáján. Hát, igen... Könnyen elképzelhető, hogy ez a Sanka is itt lakik. Annyi benn a gyerek, hogy a négy mancsomon se tudnám megszámolni.

Megköszönöm a segítséget, és elindulok. Plexi sértődött hangja azonban megállít.

- Hahó! Azt még nem is beszéltük meg, hogy mikor kezdődik az akció?
- Milyen akció?!

Na, sikerült Plexit alaposan felpaprikáznom. Mérgesen vakkant.

- Hát az az akció, amit Sanka megfékezésére indítunk!
- Ja, az! Szólok majd, számíthatsz rám! Ne haragudj, de most tényleg mennem kell, hív a gazdám!

Mintha Edgár megérezte volna, hogy szorult helyzetbe kerültem, hangosan szólongat. Megmentőm! Aligha lennék képes valami kitalált akcióterv részleteibe bonyolódni most. Néhány ugrással a gazda mellett termek. A szívem megtelik hálával.

Valahogy eltelt az a néhány óra, amíg Edgár munkában volt. Lesből figyeltem egy cinegét, amint az ablakpárkányra szórt magokból szemezget. Az esti séta után Edgár szótlanul elvonult, és fél óra múlva már felhangzott a szökésre biztató hang, a fáradt horkolás.

Zoárd és a csapat már a Szabad Erdő szélénél várnak. Izgatottan elmesélem nekik, amit Plexitől hallottam.

Haditervet gyártunk, amiben még Defekt is alaposan elmerül és elfelejti a szokásos szurkálódást. Arra jutunk, hogy másnap Zoárd, Defekt és Pempő felváltva figyelik a házat, ahol Sanka lakik. Hátha elvezet minket Dorkához. Boldogan velük mennék én is, de nem tehetem. Ha valamelyik szomszéd észrevesz, akkor lőttek a macskaajtózásnak. Abban pedig mindnyájan egyetértünk, hogy ezt nem kockáztathatom.

Zoárd zárja le a megbeszélést.

- Holnap éjjel ugyanitt haditanács! A részvétel kötelező. Most pedig térjünk nyugovóra! Irány a busz!

Defekt felmordul.

- A tányérnyaló nem jöhet velünk!
- Fejezd be, pajtás! - szól Zoárd. - Römi szokás szerint hazamegy. Különben is, biztosan nem a te szétrágott kispárnád után áhítozik!

Defekt behúzott farokkal odébb somfordál. Nehéz elképzelni, hogy ez a mogorva jószág éjjelente kispárnával alszik... Na jó, itt az ideje, hogy én is elinduljak. Alig teszek meg pár lépést, amikor Zoárd utánam szól.

- Römi!
- Igen, Zoárd?
- Köszönöm, hogy hírt hoztál, és hogy ma este velünk voltál!

 


« Előző rész    |    Következő rész »


Ha neked is tetszett, oszd meg ismerőseiddel!


Ugrás a lap tetejére