Mesék » Rendetlen nyulak » Újdonságot Mikulásra!

Újdonságot Mikulásra!

Mikulás apó hazaérkezett lappföldi házába. Fáradt volt, alaposan megviselte a hosszú út. Soha senkinek nem merte elárulni, mennyire utálja a kötelező télapógyűléseket. Ráadásul idén egy kicsit elhúzódott a találkozó, amit a japán télapó, Szantaszán szervezett.
Hiába, no, mondogatta, Japán messze van. A rénszarvasok is alaposan elfáradtak, csatakosan terültek el az istálló szalmáján. Pihenni kell, gondolta Mikulás, nincs mese, hiszen már ma este megkezdődik az ajándékozás. Lerúgta piros csizmáját, és a dolgozószobába sietett. Ám a küszöbön megtorpant.
- Megengedtem, hogy a hintaszékemet használd?! - mennydörgött Kampecre. - Ki látott már ilyen szemtelen krampuszt?
Kampec gyorsan kiugrott a kényelmes ülőhelyről, ahova csak akkor mert lehuppanni, és akkor is csak titokban, ha a gazda távol volt. A hintaszék, súlyától megszabadulva, sebesen himbálózott a háta mögött.
- Nyugodj meg, Mikulás apó! Időben megkaptuk a hírt, hogy késve érkezel, és rendben beszereztük az ajándékokat. Mindent elrendeztünk. A fáradtság miatt pihentem meg egy kicsit - sóhajtozott színészkedve Kampec.
- Íme, a mikuláscsomagok! - mutatott körbe a piros zacskókkal megrakott asztalkán Csuszpájsz, akit a Télapó az olvasgatásban zavart meg.
- Mi ez?! - törölgette meg Mikulás a bepárásodott okuláréját. - Répa? Karalábé? Petrezselyem?! Ezt vigyem a gyerekeknek ajándékba? Ti meghibbantatok?!
- Nem tetszik? - pislogott felé szomorúan Csuszpájsz. - Én mondtam Kampecnek, hogy ez nem lesz jó, de nem hallgatott rám, csak a rendetlen nyulakra.
- Aha! Sejthettem volna, hogy az ő mancsuk van a dologban! Mi végre ez a sok répa?
- Egészségmikulás! - húzta ki magát Kampec. - A gyerekeknek nem tesz jót a csoki, a zöldségek meg tele vannak vitaminnal.
- Jó! - legyintett törődötten Mikulás. - A mikulásgyűlésen úgyis arról volt szó, hogy valami újdonságot kell vinni a gyerekeknek. Unják már a barbit és a legot. És persze a csokikat is. Legyen így! Az egészség tényleg nagyon fontos!
Mikulás nagyot ásított, és a hintaszékre dobta piros köpenyét. Elérzékenyülve nézett a kanapéjára. Végre! Alig várta, hogy megpihenhessen!
- Most menjetek, hagyjatok magamra! - intett a krampuszoknak. - Este indulunk. Elvisszük az ajándékokat. Ki gondolta volna, hogy idén télen éjszakai zöldséges válik belőlem...- mosolygott a bajusza alatt.
Csuszpájsz elégedett vigyorral kacsintott Kampecre, és mindketten sietve elhagyták a szobát. Nemsokára már csak Mikulás hangos horkolása visszhangzott a házban.
Az este lábujjhegyen lopakodott be Mikulás apó dolgozószobájába, ám akármennyire ügyelt arra, hogy nesztelen legyen, mégis felébresztette őt. Gyorsan, sietni kell, mormolta maga elé Télapó, miközben fáradt lábujjai a báránybőrös papucsban keresték a helyüket, itt az este, a gyerekek nem várhatnak!
- Krampuszok! Fényt! - kiáltotta.
A két krampusz azon nyomban megjelent. Kezükben egy-egy sápadt petróleumlámpa világított.
- Mi készen vagyunk! - szólt Kampec. - A rénszarvasokat lecsutakoltuk, és befogtuk őket a szán elé. Indulhatunk, Mikulás!
Ám az öreg már nem hallotta az utolsó szavakat. Az asztalra meredt.
- Mi ez? - mennydörögte. - Hova tűntek az ajándékok?!
Csuszpájsz és Kampec értetlenül pislogott egymásra.
- A nyulak! - mennydörögte Mikulás. - Hát persze! Csakis ők tehették! Azonnal hozzátok őket elém!
A két krampusznak nem kellett sokáig keresgélnie. A rendetlen nyulakra a fogadószobában leltek rá. Jóllakottan szuszogtak a rénszarvas mintákkal átszőtt vörös gyapjúszőnyegen. Csuszájsz és Kampec szépen fülön fogta és csomókban hordta be őket Mikulás elé.
- Ti tüntettétek el az ajándékokat?! - rivallt rá a fekete bundásra.
- Igen! - ásított Bizsu. - Minden nagyon finom volt, különösen a répa ízlett nekem!
- A kutyafáját neki, rendetlen gézengúzok! Még megbánást sem mutattok!
A két krampusz lógó orral állt a Mikulás előtt.
- Mihez kezdjünk most? - sóhajtott Csuszpájsz. - Micsoda szégyen! - ingatta a fejét. - Idén nem visz ajándékot a Télapó...
Ám ekkor a Mikulás váratlanul a homlokára csapott.
- Dehogynem, édes fiam! Nem is akármilyet! Olyan ajándék lesz, aminek a pocakjában ott lapul az egészség, és még mókás is! Gyerünk, barátocskáim! - harsogott a riadtan pislogó rendetlen nyulak felé. - Mindenki kedvére választhat magának a szebbnél szebb mikuláscsomagok közül! Gyerünk, gyerünk! Ugrás befelé! Úgy ni! Mindenki be a zacskóba!
- Idén talán nyuszit visz a Mikulás ajándékba?! - csodálkozott Kampec. - Lepipáljuk a húsvéti nyulat! - csillogott a szeme. - Hiszen ennél nagyobb újdonságot el sem tudok képzelni!
- Igen! - vigyorodott el Csuszpájsz. - Annyira szeretném látni, amikor ezt a következő mikulásgyűlésen elmeséled. - Szantaszán sárga lesz az irigységtől!
Így esett, hogy idén Mikuláskor minden gyerek egy-egy vidám kisnyulat kapott ajándékba. Nagy volt az öröm. Egyetlen baj történt csupán. Egyetlen aprócska baj. Az is csak később. Húsvétra valamennyi kereket oldott.


Ha neked is tetszett, oszd meg ismerőseiddel!


Ugrás a lap tetejére